מלחמת חרבות ברזל היא בעלת השפעה עמוקה על המדינה והאזרחים בכלל המעגלים. במאמר זה נרצה להתייחס למעגל החיילים וכוחות הביטחון. הגברים והנשים האמיצים הללו, שמסכנים את חייהם כדי להגן על האומה, סובלים לפעמים מפציעות קשות במהלך שירותם. כאשר פציעות אלו מתרחשות, הזכויות החוקיות של החיילים הנפגעים הופכות לדאגה חיונית! כך למשל משרד הבטחון נקט במגוון צעדים שיאפשרו הקלה בתהליך ההכרה בנכות וכן בתהליך הפיצוי. טיפול במקרה כזה מצריך חמלה, מומחיות והבנה מעמיקה של דיני הצבא, הנזיקין והסדרי הפיצויים והועדות של משרד הביטחון.
הבנת המסגרת המשפטית
החוק הישראלי מעניק לחיילים מספר אפיקים לפיצוי במקרה של פציעה במהלך שירות פעיל. חוק הנכים קובע כי כל איש כוחות הביטחון – חיילים בסדיר, בקבע ובמילואים, חברי כיתות הכוננות, משטרה ושירות בתי הסוהר – שנפצעו בעקבות המלחמה יוכלו להגיש תביעה למשרד הביטחון כדי להיות מוכרים כנכי צה"ל. חוק זה מעניק הטבות מקיפות לחיילים וכוחות הבטחון שנפגעו במהלך שירותם, ומציע שיקום ופיצוי כספי. בחלק מהמקרים תדרש גם תביעת נזיקין כדי למצות את זכויות הנפגע. קראו עוד על זכויותיכם ודרכי הסיוע העומדות לרשותכם לאחר הפציעה באתר אגף השיקום של משרד הבטחון.
הגישה שלנו במשרד עורכי הדין קורץ למקרים אלו משלבת הבנה מעמיקה של החוק והמעטפת של משרד הביטחון עם מחויבות לצדק עבור חיילים ואנשי כוחות הבטחון שהקריבו למען המדינה. אנו עובדים רבות כדי להבטיח שזכויותיו של כל מיוצג שלנו מוגנות במלואן ושהוא מקבל את הפיצוי המקסימלי האפשרי.
משרד הביטחון מתייעל, אך לא על חשבון הזכויות שלכם
עבור נפגעי כוחות הבטחון במלחמת חרבות ברזל מוגשת תביעה על ידי מתאמת משרד הבטחון. מיד לאחר הגשת התביעה הנפגע בעצם יפלט משירות כדי שיוכל להמשיך את תהליך השיקום ומיצוי הזכויות מול משרד הביטחון. חשוב מאוד לשים לב ולבחון את התביעה שהוגשה על ידי המתאמת ולהבחין בפערים, בבעיות ובנכויות המוצהרות.
חברי כיתות הכוננות יוכרו כנכי צה"ל
כיתות הכוננות הן קו ההגנה הראשון ביישובים השונים במדינת ישראל. מתחילת הלחימה הוקמו למעלה מ600 כיתות כוננות ברחבי הארץ, ורק לאחרונה משרד הבטחון וצה"ל הכריזו על השלמת השלב הראשון בתוכנית 'משיב רוח' שנועדה לצייד, לחמש ולהדריך את כיתות הכוננות ביישובי הצפון. כפי שהזכרנו קודם, גם חברי כיתות הכוננות יוכרו כנכי צה"ל והם בעצם נחשבים לאנשי מילואים מהרגע שהוקפצו ועל כן צריך לוודא שהם מקבלים את מירב התמיכה ממשרד הבטחון כדי למצות עימם את הזכויות במקרה של פציעה.
הבנת מהות הפציעה
השלב הראשון בטיפול בכל מקרה של תביעה הוא להעריך את אופי הפגיעה. פציעות קרב יכולות לנוע בין פגיעה פיזית אורטופדית, לפגיעות רב מערכתיות וטראומה פסיכולוגית. כל אחת מהן דורשת גישה משפטית מותאמת. לדוגמה, לחייל שסובל מפציעה פיזית – כמו פצע ירי, פציעות רסיסים או כוויות – יהיו צרכים משפטיים שונים מאשר לחייל שחווה הפרעת דחק פוסט טראומטית . (PTSD)הבנת אופי הפגיעה על כל היבטי החיים תעזור לדרוש את הדברים המגיעים לכם ולמצות את זכויותיכם כדי לקבל את הפיצוי המקסימלי.
ההתמקדות הראשונית של משרדנו היא באיסוף רשומות רפואיות והערכות מומחים כדי להבין את מלוא היקף הפציעה. תהליך זה עוזר לנו לקבוע את הפעולה המשפטית המתאימה ואת הפיצוי הפוטנציאלי העומד לרשות החוק הישראלי.
תביעות טראומה פסיכולוגית – הפרעת דחק פוסט טראומטית
פוסט טראומה בעקבות מלחמת חרבות ברזל הוא נושא בוער בקרב האוכלוסיה בישראל. הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), דיכאון וחרדה שכיחים יותר בקרב יוצאי קרב, ומצבים אלה יכולים להיות מתישים בדיוק כמו פציעות פיזיות ואף יותר. החוק הישראלי מכיר בזכותם של חיילים לבקש פיצויים בגין פגיעות נפשיות, אך מקרים אלו עלולים להיות קשים יותר להוכחה מאשר פגיעות פיזיות. תביעות בגין הפרעה פוסט טראומטית לעיתים נמשכות מספר שנים וחשוב מאוד לוודא כי במהלך התביעה וגם לאחריה – יש מיצוי מלא של הזכויות שלכם. הפרעה פוסט טראומתית פוגעת בכלל מישורי המחיה, בתא המשפחתי, בזוגיות, בתעסוקה ובאורח חיים תקין ולכן חשוב להתייחס ברגישות הנדרשת לתביעות מהסוג הזה.
מלבד עבודתינו עם מיטב אנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש כדי לספק עדויות מומחים, דוחות רפואיים וראיות אחרות לתיק התביעה, משרדנו מאמין שלספק מעטפת מנטלית נכונה עבור הנפגע היא משימה לא פחות חשובה.
הבטחת תמיכה ארוכת טווח
פגיעות במהלך המלחמה בדרך כלל גורמות להשפעות ארוכות טווח, לרבות בהכנסה, התניידות ואורח חיים כללי. על כן יש להבטיח בהתאם בסוף התביעה תמיכה מספקת לטווח ארוך. ההחלטה בסוף התביעה היא קריטית והיא שקובעת את אחוזי הנכות ולכן ניווט בתהליך הבירוקרטי של קבלת הטבות אלו הוא חשוב ומכריע לא פחות. במשרדינו אנו נלחמים על מנת להבטיח שלקוחותינו ימשיכו לקבל את הטיפול והסיוע הכלכלי והשיקומי להם הם זקוקים זמן רב לאחר הפגיעה.
מקרי תביעות משרד הבטחון ממשרדינו
א.נ התגייס לשירות חובה ושובץ ליחידה מבצעית בחיל הים. הפעילות כללה מצבי לחימה עם סיכון ממשי לחיים. הפעילות האחרונה בה השתתף טרם פנייתו למשרדנו הייתה ברמת סיכון גבוהה, עם התקלות קשה וירי מסיבי לעבר הכוח. לאחר הפעילות השתנה מאד מצבו הנפשי של א.נ.
א.נ ומשפחתו פנו למשרדנו לצורך הגשת תביעה מיד עם שחרורו משירות חובה בשל השינוי הקשה שחל במצבו. הליווי של משרדנו כלל איסוף המידע באשר לפעילויות בה השתתף הלוחם ועריכתו לתצהיר נסיבות שיתמוך בטענות להתפרצות מחלתו בעקבות האירועים שחווה במהלך השירות, איסוף תיעוד רפואי מצה״ל ובתי חולים, קבלת חוות דעת ממפקדיו על אופי הפעילות בה היה מעורב א.נ וכן חוות דעת רפואית שנערכה על ידי פסיכיאטר מטעם משרדנו. בחודש האחרון הוכר א.נ כלוקה בפוסט טראומה ונכותו הועמדה בשיעור 40%.
משפחתו של ג.א פנתה למשרדנו בעת האחרונה על מנת שנלווה את בנם בתביעה להכרתו כלוקה בהפרעה פוסט טראומתית (PTSD) לאחר התקף חרדה קשה בו לקה במהלך מלחמת חרבות ברזל. ג.א הוצב יחד עם חבריו ליחידה כעזרה לצוות הפינוי הרפואי שסייע בפינוי פצועים מאזורי הלחימה בעזה. במהלך אחד הפינויים נפגע הכלי בו שהה ג.א מירי נ״ט. ג.א הוכר כסובל מתסמונת דחק קשה תוצאת האירועים והמראות שחווה בלחימה. תביעתו עדין מתבררת ומלווה על ידי משרדנו.
ג.א מקבל כיום טיפול וליווי נפשי מהמחלקה לתגובות קרב במשרד הבטחון.
מַסְקָנָה
התמודדות עם תביעת פציעה לחייל קרבי בסכסוך האחרון של ישראל מצריכה הבנה מעמיקה של המשפט הצבאי, דיני נזקי הגוף והאתגרים הייחודיים העומדים בפני חיילים. במשרד עורכי הדין שלנו, אנו מחויבים לעמוד לצד החיילים שעמדו לצד ארצנו. אנו נלחמים ללא לאות כדי להבטיח שחיילים שנפגעו יקבלו את הפיצוי והתמיכה המגיעים להם, ומאפשרים להם לשקם את חייהם לאחר סבל בעת מילוי תפקידם.
אם אתה או אדם אהוב נפצעת במהלך השירות הצבאי, אל תהססו לפנות למשרדינו. צוות עורכי הדין המנוסים שלנו כאן כדי ללוות אותך בתהליך המשפטי ולהבטיח את הצדק המגיע לך.